Friday, December 26, 2008

Знанието е оръжие - да се въоръжим!

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА АНАРХИЗМА

За нас би било невъзможно в такъв кратък текст да ви предадем множеството идеи, които анархизмът въплъщава.

Анархизмът е ново явление, нали?

Не. Идеята, че обикновените хора, подтиснатите, експлоатираните, не само са способни, но и имат правото да организират своя живот, е идея, стара като света. Това, което прави човек анархист е неговата решителност да отстоява този принцип в работата, която върши, във връзките, които има и в идеите, които защитава. Анархистите работят на принципа, че трябва да се борят за това, което позволява на повече хора да контролират собствения си живот.

Днес четох във вестника, че анархистите са терористи. Вярно ли е?

Ни най-малко. Всъщност анархистите са изцяло против ВСИЧКИ форми на тероризма, тъй като тероризма е безразборната употреба на насилие за сплашването и всяването на страх не само във “властите”, но и в обикновените хора, цивилните. Тероризмът е “принуда” в най-бруталния смисъл на думата, което е напълно анти-анархистично, тъй като анархистите са против всички форми на принуда, освен ако не е абсолютно задължителна, неизбежна.

Вярват ли анархистите в насилието?

Не, макар, че повечето анархисти вярват, че единственото оправдано насилие е насилието, което се използва в защита на личното или общественото тяло, например, против полицейски изстъпления. Анархистите рядко вярват, че насилието трябва да се използва като офанзивна мярка. Анархистите също така са против насилието, което се случва на срещи и протести... тъй като подобно насилие се упражнява от ПОЛИЦИЯТА.

Анархията цели хаос и безпорядък, нали?

Грешка. Така корпоративните медии и полицията искат да опишат анархизма. Но всъщност анархистите вярват в организацията и “реда” не по-малко от останалите групи, просто ние вярваме в РАЗЛИЧЕН ВИД организация (и не обичаме да използваме термина “ред”, за да я опишем), която върви отдолу нагоре и е егалитарна и прозрачна.

Гласуват ли анархистите?

И да, и не. Много анархисти гласуват, тъй като упражняват индивидуалната си природа. Но повечето анархисти отричат важността на това да изхабиш голямо количество енергия за избирането на даден кандидат на длъжност, която му дава власт над обикновените хора, това е контра-продуктивно, когато човек иска да покаже, чрез образование и примери, възможността хората сами да управляват живота си, колективно, без нужда от бюрократи и политици.

Анархистите нямат лидери и са против идеята за лидерство като цяло?

Не точно. Повечето анархисти не вярват, че не трябва да има лидери, а че ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЛИДЕРИ, поне на теория. На практика, всички имаме шанс да се пробваме за ролята на “водачи”, например да учредим събрание, да говорим на пресконференция и т. н. По-формално, мнозина анархисти вярват, че лидерството трябва да се води до основата, от която произтича “властта” му.

Повечето анархисти са тесногръди и не участват в истинските борби за еманципация и освобождение?

Очевидно погрешно. Анархистите участват във всякакви видове движения и борби, от правата на бежанците през отменянето на затворите, през кампаниите за честна международна търговия, до опозицията против войните, като например бойкотират магазини, където се продават играчки-войници с пистолети.

Анархистите революционери ли са?

Да. Повечето анархисти вярват и се борят за социална революция, която да надмогне всички йерархии, не само подтисническата власт. Социалните взаимоотношения, продиктувани от капитализма, расизма и сексизма трябва да бъдат надвити и тогава ще се появи свят на безкрайните възможности (в пространството, открито от новата свобода).

Анархистите против технологията и индустрията ли са?

Очевидно не, щом тази статия е писана на компютър. Анархистите са първата политическа тенденция, която използва интернет като организационен инструмент за глобални демонстрации. Много анархисти вярват, че принципите на анархо-синдикализма са най-логичният начин за организиране на напреднала индустриална система като тази, която съществува в “свръхразвития” свят.

Анархистите анти-религиозни ли са?

Не съвсем. Много анархисти водят духовен живот, и вътре, и извън анархисткото “движение”. Ние също вярваме, но не в богове. Вярваме в добротата на хората, вместо в мита за “първородния грях”, който твърди, че сме родени зли и трябва – чрез някакъв мъжки или женски образ – да станем “просветлени”. Църквата е институция като всички останали, които притежават и упражняват власт над хората, и затова ние сме твърдо против нея.

За по-подробен текст: http://www.anarco-nyc.net/

No comments: