Saturday, January 10, 2009

Какво правят анархистите?


“Когато хората се страхуват от правителството, има тирания. Когато правителството се страхува от хората, има свобода.”

Томас Пейн

Медиите обичат да представят анархистите погрешно, да ни превръщат в какви ли не примитиви – нихилисти-терористи, анти-технологични олигофрени, хулигани, които всяват хаос, маниакални вандали – дотолкова, че поне в американските медии “анархист” е обидна дума, която представлява неразумна, “екстремистка” гледна точка.

А вярно ли е това? Наистина ли сме всички тези лоши неща? За да разбереш за какво наистина се борят анархистите – тоест, да пренебрегнете медийните манипулации – трябва да погледнете отвъд карикатурата и да видите какво наистина правят анархистите.

Ще откриете, че анархистите много приличат на вас – хора, които работят всеки ден, почти винаги бедни (още не съм срещнал богат радикал). Разликата между анархистите и останалата част от обществото не е в нашето истинско отдаване на идеи като свободата, равенството, солидарността, децентрализацията, защитата на околната среда, пряката демокрация, кооперацията, общността и федерализма. Защото анархистите са наясно, че мнозинството хора също ценят повечето от тези неща.

По-скоро това, което отличава анархистите от останалата част от обществото е ударението, което поставяме върху преките действия за постигане на целите си. Ние смятаме, че преките действия са най-ефективното средство за социален протест, защото те дават силата в ръцете на обикновените хора, а не в ръцете на тези, които твърдят, че представляват интересите им.

Това е ключов компонент от анархисткия метод и е най-плашещото нещо за елита, който управлява нашето общество. Виждате ли, на тях им е удобно мнозинството от обществото да има пасивна, наблюдателска роля по отношение на това, което става. Те вярват силно в принципа за управление на общество “мълчанието е равно на съгласие” и често брутално се разправят с тези, които не мълчат.

Най-големият кошмар за тези, които управляват американското общество, е това, че мнозинството американци могат да се надигнат и да започнат да се разправят с това, което пряко им пречи – каквото и да е то. Американските лидери почитат демокрацията на теория, но на практика я отбягват. Просто казано, американското правителство се страхува от пряката демокрация, докато американските граждани ценят тази идея.

Преките действия в крайна сметка са пряка демокрация – прекия израз на народната воля, при отсъствието на посредници, които имат свои собствени цели.

Така че, да се върнем на въпроса – какво правят анархистите? По-уместният въпрос е кои неща са важни за вас? Най-вероятно някой анархист някъде работи по тези неща, докато аз пиша това. Това е простата красота на идеята: тя позволява на обикновените хора да се стремят към социална справедливост в своите собствени общества, без да разчитат на лидери или “представители”, които да решават какво да се прави и какво – не.

Но, за да дадем представа за някои области от пряк интерес за анархистите, по-долу можете да видите някои от нещата, които анархистите правят в момента. Още няколко забележки: този списък изобщо не е изчерпателен, ако вие се занимавате с нещо, което го няма в списъка, кажете ми и ще го добавя! И второ, мнозина анархисти посвещават времето си на повече от един от тези въпроси.

АЛТЕРНАТИВНА ЕНЕРГИЯ

Анархистите са против статуквото в енергопроизводството. Доминирани от невъзстановими фосилни горива и токсична ядрена мощ, ние не ценим тях, а чистите алтернативни енергийни източници – слънчевата, вятърната и хидроелектрическата сили. Друга причина, поради която ценим тези източници, е че те предлагат децентрализирана енергия на хората – което е добре за обикновените хора, днес зависими от централизираната електрическа система.

ПРАВА НА ЖИВОТНИТЕ

Анархистите се противопоставят на жестокостта към животните, особено в земеделската индустрия, но не само там, (а например и в случая на кожените облекла). Ние се противопоставяме на навлизането в последните останали девствени гори заради капиталистическото развитие. Ние насърчаваме органичните ферми, вместо заводите и кланиците на едро, типични за съвременния агробизнес.

Някои анархисти са вегетарианци или веган, някои още ядат месо, а други например ядат само риба. Анархистите са наясно с факта, че ние делим тази планета с други животински видове – ние не управляваме този свят, а го обитаваме заедно с другите създания. Освен това, ние сме наясно, че биологичното разнообразие е ключов компонент за нашето собствено оцеляване, и че капиталистическото избиване на видовете ще се върне към нас, и в дългосрочен план ще бъде в наш ущърб.

МЕДИИ “НАПРАВИ СИ САМ”

Анархистите насърчават медиите тип “направи си сам” в най-различните им форми като начин да се отделим от корпоративните, капиталистически медии. Това включва списания и брошури, както и независими масмедии (Direct Action Media Network и Indymedia са добри примери за това). Всичко, което предизвиква монопола на капиталистическите медии е стъпка в правилната посока.

ЗАЩИТА НА ЗЕМЯТА

Анархистите по принцип са про-екологично настроени и нашите преки действия са бич за корпорациите по целия свят. Ние насочваме вниманието към злоупотребата с околната среда от замърсители и производители и ги притискаме, за да сме сигурни, че злодеянията им не остават незабелязани. Това е трудна, но важна битка, защото корпорациите използват най-различни тактики, за да се борят с анархистите.

ПОЛИТИКА ЗА ПРЕХРАНАТА

Анархистите са наясно, че не недостигът на храна, а неравното й разпределяне води до световния глад. Разбираме, че докато капиталистически хранителни компании контролират разпределянето, милиони ще остават гладни. Освен това ние се противопоставяме на употребата на биотехнологии за създаването на “по-добри” хранителни продукти, тъй като виждаме това като особено престъпно от страна на корпорациите, тъй като описват храната, която ядем, като лично притежание.

ВЪПРОСИ ПО ПОЛА И РАСАТА

Анархистите са наясно, че човешките същества са един вид и в крайна сметка всички са братя и сестри. Противопоставяме се на всички форми на дискриминация и активно насочваме внимание към дискриминацията, когато я видим, и се стремим да се справяме с нея директно. Ние сме неуморни врагове на всички групи, обединени от омраза. Ние искаме солидарност, вместо разделение.

ИНТЕРНЕТ

Анархистите ценят Интернет като най-голямата анархистична институция към днешна дата. Оценяваме свободния израз на идеи и липсата (засега) на централна власт. Искаме повече хора да имат достъп до Интернет, за да демократизираме тази медия още повече. Ценим Мрежата като същински конкурент на монопола на корпоративните медии.

МИКРО РАДИО

Анархистите подкрепят микро-радиостанциите като обществена, местна медия, която изпълнява много от функциите на традиционните радиостанции, без да бъде корпоративна. Местните медии трябва да се насърчават повече отвсякога пред лицето на все по-голямата конгломерация на корпоративните медии.

СЪСЕДСКИ ОРГАНИЗАЦИИ

Анархистите силно подкрепят местните организации – наясно сме, че анархизмът е единствено възможен в процъфтяващи общества, и влагаме енергията си в създаването на децентрализирана мрежа от анархисти. Наясно сме, че никоя (между)народна платформа не може да се отнася до всички възможни ситуации, така че обръщаме внимание на своите собствени общества и това как по-мащабните въпроси засягат нашите общества.

СТУДЕНТСКА ПОДКРЕПА

Анархистите са наясно, че студентите са сред най-мизерстващите хора в нашето общество, тъй като ги смятат или за неопитни, или за частна собственост, която не заслужава правата на възрастните. Опитваме се да помогнем на студентите да се организират, за да преследват своите собствени интереси и да настояват за правата си като човешки същества, и да им дадем истинско разбиране на техните способности чрез преки действия.

ПРОБЛЕМИ НА ТРАНСПОРТА

Анархистите подкрепят обществения и алтернативния транспорт като начини за справяне с много проблеми, включително замърсяването и разрастването на градовете. Ние подкрепяме премислянето на градовете по нов, по-съобразен с хората начин, и се опитваме да насочваме внимание към проблемите на транспорта.

ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТНОТО МЯСТО

Анархистите силно защитават профсъюзите и са наясно, че корпоративна Америка не е приятел на работещия човек. Ние насърчаваме инициативата на прякото оплакване, вместо през йерархията на профсъюза. Ние насърчаваме уволняването на шефовете. Ние сме наясно, че работното място е най-малко демократичната институция в обществото и искаме радикално да променим това положение.

--------------------------------------------------------------------------------

Това би трябвало да ви даде някаква представа какво всъщност целят анархистите. Много от тези проблеми се обсъждат от така наречените прогресивисти и либерали, сигурно сте забелязали. Това, което отличава анархистите е, че докато другите просто защитават тези неща, анархистите пряко се стремят към тях. Просто казано, ние не се доверяваме на някого да защитава нещо вместо нас – ние го правим сами.

Пример за това можем да дадем с околната среда: докато либералният Сиера Клуб или Грийнпийс сядат с корпоративните замърсители и сключват тайни сделки с тях – често в ущърб на околната среда – “Earth First!” активно се бори с корпорациите на полето и насочва нужното внимание към дадения проблем.

Надяваме се, че ще се присъедините към нас, макар че трябва да не забравяте, че ние не сме като другите политически организации – няма Партия на анархистите или нещо подобно. Ние сме популярно движение, представляваме много различни хора с много различни възгледи и идеи. Няма обща доктрина, освен отдадеността ни на обществената справедливост и преките действия. Смятаме, че това е нашият източник на сила – сила чрез разнообразие.

превод

No comments: