Saturday, January 17, 2009

Как да протестираме, когато срещу нас властта праща фашисти и полиция част 1

Какво е Афинити група?

Групите за афинитет се състоят от 5 до 20 човека, които работят заедно автономно при преки действия или при друг вид акции. Можете да сформирате подобна група с вашите приятели, с хора от вашата общност, работното място, или организация. Групите за афинитет въвеждат не-пирамидалното взимане на решения и организация, и упълномощават самите участници в тях да предприемат успешни преки действия. Групите за афинитет позволяват на хората буквално да "бъдат" действието, което те искат да осъществят, давайки им пълната свобода и силата на самостоятелно взетите решения, присъща на всяка такава група. Групите за афинитет по своята същност са децентрализирани и не-йерархични, два основни принципа на анархистичната организация и действие. Моделът на група за афинитет е използван за първи път от анархистите в Испания в края на 19-ти, началото на 20-ти век, и е преоткрита отново за радикални, преки действие от анти-ядрени активисти през 70-те, които използваха децентрализирани не-насилствени директни действия, за да блокират пътища, окупират обществени места и разрушават "нормалния бизнес" на ядрените и военните корпорации в САЩ. Групите за афинитет имат дълго и интересно минало, дължащо много на испанските анархистите и работници и на радикалните активисти и анархисти днес, които използват групи за афинитет, не-йерархични структури, и консенсусно взимане на решения при преки действие и организиране.

Роли в група за афинитет

Има много роли, които принципно могат да се изпълняват. Те включват:

Медик в дадена група за афинитет може да има някой, който е трениран медик за улични акции, който е наясно с различните медикаменти и възможните здравословни проблеми за времето на акцията.

Юридически наблюдател – ако на мястото все пак няма правни наблюдатели при акцията, може да бъде важно да има хора, които не са въвлечени пряко в действията, а да водят бележки за полицейското поведение и възможни нарушения на права на активисти.

Медия – ако планирате действия, които да привлекат медията, може човек в групата за афинитет да бъде упълномощен да говори пред медията и да действа като представител.

”Наблюдател
на духа” - това е някой който поддържа духът на групата, чрез неща от първа необходимост: вода, съобщения, окуражаване чрез подхващане на песен или одобрителни възгласи. Това не е ключова роля, но може да бъде от полза особено при продължителни, целодневни акции, при които хората се уморяват или стават раздразнителни с течение на времето.

Трафик контрол - ако групата за афинитет се премества, може да бъде необходимо да има хора, които са упълномощени да спират колите при пресичания и да внимават за безопасността на хората на улицата.

Членове, поемащи риск от арест - това зависи от вида на непосредствените действия, които предприемате. Някои акции могат да изискват определен брой хора готови да бъдат задържани, или при някои моменти може да има полза от минимален брой арестувани. И при двата случая е важно да се знае кой извършва действието и предвижда евентуален арест.

Подкрепа при задържане - отново, това е само в случай ако имате група за афинитет, от която са били задържани хора. Този човек има цялата информация за контакт с арестуваните и ще отиде на място, в затворът, обсъжда и работи заедно с адвокатите, следи кой остава задържан, при какви обвинения и т. н.

Как да сформирате група за афинитет

Групата за афинитет може да бъде на база взаимовръзки между хора, които продължават години, като група от приятели и активисти, или може да бъде изградена чрез взаимодействие в рамките на седмица, базирана около единична акция. Във всички случаи е важно да се присъедините към група за афинитет, която е най-подходяща за вас и вашите интереси.

Ако оформяте група за афинитет във вашия град, намирайте приятели или познати- активисти, които имат сходни интереси, и така биха искали да извършват едни и същи акции. Също така, търсете хора, които биха желали да използват сходни тактики - ако искате да правите относително високо рискови седящи стачки със заключване, някой, който не иска да бъде в подобна ситуация може да откаже да бъде в конкретната група за афинитет. Този човек може да работи с медия или да бъде медик, но и това може да не бъде най-доброто ако се чувства напълно некомфортно при изпитани тактики на директно действие. Ако искате да се присъедините към група за афинитет при масови действия, първо разберете какви групи са отворени за нови членове и кои не. За много хора, групи за афинитет са основани на доверие, изграждано с години на приятелство и работа, и поради това те може да не желаят непознати хора в тяхната група. Веднъж разбрали кои групи за афинитет са отворени, потърсете тези, които имат идеи или тактика на действие, към която вие сте заинтересуван, например група за “Свободен Тибет” или пък група за блокади.

Какво може да прави групата за афинитет?

Всичко!!! Те могат да бъдат използувани за масови или по-ограничени действия. Групи за афинитет могат да бъдат използувани за да се свалли знаме, блокира път, осигурява подкрепа за други групи, да правят уличен театър, да блокират трафика карайки колела, организират седяща стачка на дърво, да се развали реклама на масивен билборд, да свири музика в група при радикални демонстрации и т.н. ... Може да има групи за афинитет, които приемат строго определени задачи при акции. Например, може да има група за афинитет свързана и изградена от медиците на улица, или група обединяваща тези, които носят храна и вода на хората на улиците. Това, което прави групите за афинитет толкова ефектни за действия, е че те могат да остават творчески и независими и да планират собственото си действие без организация или човек, диктуващи им какво може да бъде направено и какво не. Така има безкрайно много възможности какво една подобна група може да направи. Бъдете съзидателни и запомнете: прякото действие носи успех!


/следва/

www.rantcollective.org

No comments: